Tips til løpeturen

Synes du også at dørstokkmila blir litt kortere med spreke treningsklær? Løping kan gi en herlig frihetsfølelse, og med utstyr du føler deg vel i går kilometerne fortere unna. Her kommer våre beste tips for en optimal treningsøkt – enten du vil komme i gang med løpingen eller skal sette ny pers!

 

 

 

Valg av bekledning – fra innerst til ytterst

Løping setter høyere krav til sports-BHen enn treningsøkter med lavere intensitet. God støtte er derfor svært viktig. Støtten bør komme fra midjebåndet og ikke stropper som sitter for stramt over skuldrene. Velg en sports-bh som er designet for høyintensitet når du skal ut og løpe!

Få ting dreper løpegleden raskere enn gnagsår. Derfor bør du tenke på hvilke typer sokker du velger. Vi anbefaler å velge løpesokker i fukttransporterende materiale. Løpesokkene bør ha litt høyde over anklene for å ikke skli ned i skoen.

Neste steg er å finne en god overdel. En pustende t-skjorte sikrer god fukttransport. På kaldere dager vil superundertøy som puster godt, eller ull under løpejakken, være supre alternativer. 

Når du velger løpejakke, bør du gå for en modell som er lett og har god bevegelsesfrihet. Kroppen produserer mye varme når du løper, derfor blir det fort ubehagelig om jakken blir for tett og tykk. En løpevest er et fint alternativ når jakken blir for varm. 

Løping stiller andre krav til tightsen enn styrketrening. Derfor har våre løpetightser følgende egenskaper: 

  • Snøring i livet og gjerne et bredt midjebånd. Dette sikrer at den ikke sklir ned mens du løper.
  • Refleksdetaljer sørger for at du blir sett i mørket.
  • En liten lomme med glidelås slik at du får med deg nøklene på løpeturen.

Skal du ha med noe på løpeturen?

Et løpebelte, en løpesekk eller en løpevest er genialt om du trenger å ha med deg litt ekstra på løpeturen. I sekken får du med både mobil, drikke, sjokolade og et lett skift. Perfekt for deg som skal løpe langt, eller løpe til og fra jobben. Løpebeltet er supert til kortere turer, hvor du vil ha med mobil og nøkler. Du kommer til å bli overrasket over hvor godt beltet og løpevesten sitter, enten du løper i skogen eller på veien!

Pulsklokke – liten detalj med mye informasjon

Vil du få mest mulig ut av hver eneste økt? Med info som puls, tilbakelagt distanse og hastighet gir pulsklokken deg innsikt i treningen din. De fleste pulsklokker har disse funksjonene: 

  • Pulsmåling
  • Restitusjonsrådgiver
  • Treningsstatus
  • Total treningsbelastning
  • Bluetooth


Enkelte klokker har GPS og mer avansert analyseverktøy som løpsdynamikk. Benytt gjerne et pulsbelte for mest mulig presis måling av pulsen. Pulsklokke er et morsomt og motiverende verktøy for deg som vil måle og gå i detalj på treningsøktene.

Et par sportsbriller er et must enten det er sol eller overskyet. Brillene beskytter øynene for skadelig UV-stråling, samt kvister og insekter i skogen. I tillegg sørger brillene for at øynene slapper av slik at du kan fokusere 100% på løpingen. Det finnes ulike typer brilleglass tilpasset asfalt, snø som reflekterer lyset eller vekslende lysforhold i skogen. Her må du finne brillene som passer best for deg. 

En luftig cap fungerer også som beskyttelse mot sola på varme dager. I tillegg hindrer den svette fra å renne ned i øynene.

 

Det viktigste til slutt!

For at turen skal bli vellykket er løpeskoene du velger den viktigste delen. Det er stor forskjell på sko beregnet til rolige joggeturer, intervaller og konkurranser og terrengløping. Derfor har vi skrevet en egen guide til valg av løpesko - god tur!

 

-