Trelagsprinsippet

Kle deg etter lag på lag prinsippet og få den ultimate turopplevelsen

 

Trelagsprinsippet – slik kler du deg på tur!

Med lag på lag, trelagsprinsippet og fukttransporterende, isolerende og pustende plagg er det lett å gå seg vill før turen i det hele tatt har startet. Heng med, så skal vi vise deg veien gjennom de ulike lagene med turklær.

Utgangspunktet for en vellykket tur er å kle seg etter været og hensikten med turen. I tillegg til å sjekke YR bør du stille deg selv et par spørsmål før du kler deg og pakker sekken:

Kommer turen til å være med høy eller lav intensitet? 
Skal du være i aktivitet hele tiden, eller blir det noen lengre pauser underveis? 
Blir du fort varm og svett eller har du lett for å fryse?

Lag på lag prinsippet – vi starter innerst


Det innerste laget skal både holde deg varm og bringe fuktighet vekk fra kroppen. Om du velger super- eller ullundertøy avhenger av temperaturen og intensiteten på turen. Hvis det er ordentlig vinterkulde, eller målet med turen er skileik med ungene og kakao i sola, er ullundertøy det beste valget. Moderne ullundertøy er mykt og kløfritt, naturlig lukthemmende og holder deg varm!

Når det er varmere i lufta, eller når du virkelig skal ta i, anbefaler vi superundertøy. Pustende og fukttransporterende stoff tørker raskt og holder deg tørr underveis. 

Klarer du ikke bestemme deg for om superundertøy eller ren ull er tingen? Sjekk ut ullundertøy i blandingsmateriale. Her får du det beste fra varm ull og temperaturregulerende superundertøy. Perfekt til eksempelvis skiturer når det er kaldt, men intensiteten er høy. 

Isolasjonslaget


Neste stopp i trelagsprinsippet er mellomlaget. På mange turer er dette plagget som skal holde deg varm. Det tradisjonelle mellomlaget er en tynn eller tykk ullgenser. Mellomlaget kan godt være litt romslig. Det er nemlig luften mellom plaggene som isolerer og regulerer temperaturen. 

Et varmende tips! En turjakke i tynnere dun eller syntetmateriale fungerer perfekt som både ytterste lag og mellomlag. På friske sommerkvelder, og klare vår og høstdager, holder en isolerende jakke deg varm. Kommer du ut for regn, sludd og vind kan du trekke en skalljakke utenpå. Her er det rett og slett vær og temperatur som avgjør om jakken er best egnet som mellomlag eller ytterste lag.

Ytterlaget

Det ytterste laget skal beskytte mot vær og vind. Kalde og tørre vinterdager er det tykke dunjakker som holder deg varm. Skal du på tur i ustabilt vær bør du velge en skalljakke. Med vind- og vannavvisende materialer beskytter skalljakken deg mot både regnskurer og sur vind. 

Turbuksa bør ha stretch for god bevegelighet og passform. Dette er viktig både for komfort og fremkommelighet i ulendt terreng. Med justering i livet og rundt anklene kan du tilpasse buksa etter hvilket plagg du har under, og hvilke sko du går med. Vinterstid bør du se etter en turbukse i vannavvisende materialer og med ekstra beskyttelse rundt rumpe og lår.   

Og du, det skal være lov å føle seg vel på tur! Derfor har flere av våre turbukser bred linning, børstet innside og et kroppsnært snitt. 

Trelagsprinsippet – juster underveis


Husk å bruke plaggene med alle egenskapene de har. Her er noen tips!

  • Starter turen med oppoverbakke? La skalljakken ligge i sekken til de tyngste høydemetrene er tilbakelagt. 
  • Skalljakker har ofte glidelåser under armene. Åpne opp og slipp overskuddsvarmen ut. 
  • Tilsvarende har mange turbukser lufting langs lårene eller bak knærne. 
  • Er det regn og surt? Ha på skalljakken fra start, og putt heller mellomlaget i tursekken!
  • Kroppen slipper ut mye varme fra hodet. Lue, pannebånd og hals er plagg du lett tar av og på underveis.

En annen nyttig funksjon du bør se etter er hemper nederst på buksene. Fest hempene til skoene, og vipps har du gamasjer når du er ute i dyp snø!

Liten detalj som gjør stor forskjell


Vårt siste lag på lag tips er til å ta og føle på. Det handler nemlig om supertynne ullhansker, også kjent som linere. Høst og vår kan de brukes alene og om vinteren er de perfekte under vottene. Linere er redningen for deg som er ute på tur med små barn. Med linere på kan du finne fram utstyr i sekken, hjelpe til med glidelåser og pusse rennende barneneser uten å fryse på fingrene. Smartwool har også kommet med sokker i samme prinsipp. Tynne ullsokker med stretch kan brukes alene eller under tykkere ullsokker!

 

Sjekk ut hele vårt utvalg til tur til dame og herre

-